106 jaar oude mysterie van de “bloedwaterval” is eindelijk opgelost, de oorzaak shockeert iedereen

Deel dit artikel Facebook Whatsapp Pinterest Twitter Reddit Email Linkedin Dat onze wereld gevuld is met geweldige natuurlijke fenomenen is niks nieuws, maar sommige dingen zijn lastiger te verklaren dan anderen. In 1911, deden onderzoekers in Antarctica een opmerkelijke ontdekking die hun decennia lang in de ban hield. Uit een klein deel van de Taylor …

106 jaar oude mysterie van de “bloedwaterval” is eindelijk opgelost, de oorzaak shockeert iedereen Lees verder »

Dat onze wereld gevuld is met geweldige natuurlijke fenomenen is niks nieuws, maar sommige dingen zijn lastiger te verklaren dan anderen.

In 1911, deden onderzoekers in Antarctica een opmerkelijke ontdekking die hun decennia lang in de ban hield.

Uit een klein deel van de Taylor gletsjer, zagen ze iets wat leek op een bloed-rode waterval!

Na de ontdekking, werd de plek “Blood Falls” genoemd. Maar het heeft minstens 106 jaar geduurd voordat dit mysterie van de rode waterval eindelijk ontrafeld werd.

Onderzoekers hebben lang nagedacht over de oorzaak van de unieke kleur van de waterval. Maar ze konden geen algen of iets anders vinden wat deze kleur zou kunnen verklaren.

Maar nu heeft een team onderzoekers van de universiteit van Alaska-Fairbanks een baanbrekende ontdekking gedaan met behulp van een nieuwe technologie.

Dankzij “radio-echo sounding” ook wel RES genoemd, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het zoute water van de gletsjer kleine deeltjes ijzer bevatten.

Het ijzer oxideert als het in contact komt met zuurstof, en krijgt dan een bloedachtige kleur.

Met behulp van RES hebben ze ook aan kunnen tonen dat het water afkomstig is van een 300 meter diep, en 1,5 miljoen jaar oude pekelmeer onder de Taylor gletsjer.

Dit is zacht uitgedrukt een geweldige ontdekking. Maar het is ook een pionier in de onderzoekswereld, gezien het feit dat het water door extreem koude gletsjers kan stromen.

Tot nu toe, werd zoiets als dit, als onmogelijk bestempeld.

Het is echt fascinerend om te zien dat dit mysterie pas na 106 jaar na de ontdekking is opgelost, en dat er een 1,5 miljoen jaar oud zoutmeer achter zat dit raadsel zat – een oorzaak die wetenschappers nooit voor ogen gehad zouden kunnen hebben.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

ONTVANG EXCLUSIEVE CONTENT!

Ontvang exclusieve artikelen en e-books, alleen voor abonnees!

Scroll naar boven