Lichaamsschaamte is een sterke voorspeller van slechte geestelijke gezondheid

Lichaamsschaamte Is Een Sterke Voorspeller Van Slechte Geestelijke Gezondheid

Psychologen weten al lang dat emoties vluchtig of chronisch kunnen zijn. We verwijzen naar kortstondige emotionele ervaringen als “toestanden.” Bijvoorbeeld, een kortstondige uitbarsting van verdriet die verdwijnt zodra je aandacht verschuift naar iets vrolijkers, zou een “toestand” zijn.

Emotionele ervaringen die consistenter zijn, zoals verdriet dat zelden afneemt, gedragen zich als “eigenschappen.” Deze chronische, eigenschap-achtige emoties – met name zelfbewuste emoties zoals schaamte en schuld – spelen sleutelrollen in de uitkomsten van geestelijke gezondheid.

Recent gepubliceerd onderzoek toont aan dat chronische schaamte en schuld gerelateerd aan het lichaam voorspellers zijn van depressie, angst en eetstoornissen. Deze op het lichaam gerichte emoties waren zelfs sterkere voorspellers van negatieve geestelijke gezondheidsuitkomsten dan algemenere gevoelens van schuld of schaamte.

Lichaamsschaamte Is Een Sterke Voorspeller Van Slechte Geestelijke Gezondheid
Lichaamsschaamte Is Een Sterke Voorspeller Van Slechte Geestelijke Gezondheid

Zelfbewuste emoties zoals schuld en schaamte zijn inherent sociaal, verbonden aan de echte of ingebeelde oordelen van andere mensen. Soms kan het adaptief zijn om zelfbewuste emoties te ervaren. Bijvoorbeeld, je schuldig voelen als je iemand pijn hebt gedaan, kan je motiveren om je te verontschuldigen, goed te maken en de relatie te herstellen. Maar gevoelens zoals schuld of schaamte kunnen verlammend zijn, en positieve veranderingen belemmeren. Chronische schaamte en schuld kunnen ook depressie of angst voeden.

Schaamte en schuld kunnen globaal of domeinspecifiek zijn. Bijvoorbeeld, een globaal gevoel van schaamte zou het gevoel kunnen zijn dat je niet voldoet aan de normen van je cultuur voor het zijn van een “goed persoon.” Dat is heel anders dan het gevoel dat je over het algemeen een goed persoon bent, maar schaamte ervaart omdat je tekortschiet op één specifieke manier. Bijvoorbeeld, als je het gevoel hebt dat je tekortschiet op het gebied van je academische prestaties of werk, zou dat een domeinspecifiek soort schaamte kunnen genereren.

De auteurs van dit nieuwe onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Self and Identity, waren vooral geïnteresseerd in de effecten van schuld en schaamte in het domein van het lichaam. Zelfbewuste emoties over het lichaam zijn gericht op het fysieke uiterlijk, vaak in relatie tot de grootte of vorm van iemands lichaam.

Lichaamsschaamte Is Een Sterke Voorspeller Van Slechte Geestelijke Gezondheid
Lichaamsschaamte Is Een Sterke Voorspeller Van Slechte Geestelijke Gezondheid

In dit nieuwe onderzoek vulden iets meer dan 500 volwassenen in Nederland en België een online-enquête in over emotionaliteit en geestelijke gezondheid. Naast algemene schalen van schaamte- en schuld-eigenschappen, vulden respondenten ook maten in van lichaamsspecifieke schaamte en schuld. De vragen in deze maten presenteerden deelnemers met verschillende scenario’s, gevolgd door vragen waarbij deelnemers moesten aangeven hoe waarschijnlijk het zou zijn dat ze specifieke reacties zouden hebben in elk scenario. Bijvoorbeeld, een scenario luidde: “Je bent in een bar waar mensen dansen, en niemand lijkt geïnteresseerd te zijn om met je te dansen.” Als deelnemers een hoge waardering gaven aan de reactie: “Je zou denken, ‘Niemand wil met me dansen omdat ik zo lelijk ben'”, zou dat wijzen op lichaamsgerelateerde schaamte. Een hoge waarschijnlijkheidsbeoordeling voor “Ik had harder mijn best moeten doen om er leuk uit te zien vanavond” zou wijzen op lichaamsgerelateerde schuld.

Het artikel gaat verder, klik hier beneden om de volgende pagina te lezen!

95690cookie-checkLichaamsschaamte is een sterke voorspeller van slechte geestelijke gezondheid

VOLG ONS OP FACEBOOK

volg onze pagina en mis geen enkel bericht meer!

WAT LEUK DAT JE HIER BENT!

Zou je ons ajb ook willen volgen/liken?

sluit venster
Scroll naar boven