Lichaamsschaamte is een sterke voorspeller van slechte geestelijke gezondheid

Lichaamsschaamte Is Een Sterke Voorspeller Van Slechte Geestelijke Gezondheid
Vond je dit een leuk artikel? Deel het ajb met je netwerk!

Deelnemers vulden ook maten in van depressie, angst, zelfwaardering, en eetpathologie. De maat van eetpathologie beoordeelde disfunctioneel gedrag en attitudes zoals eetbuien, purgeren, dieetbeperking, en zorg over gewicht/vorm. De onderzoekers gingen verder dan alleen het meten van negatieve geestelijke gezondheidsuitkomsten, en kozen ervoor om ook een maat van psychologisch floreren op te nemen. De schaal voor floreren omvatte items als “Ik leid een doelgericht en zinvol leven” en “Mijn sociale relaties zijn ondersteunend en belonend.”

De onderzoekers voorspelden dat algemene (d.w.z., globale) zelfbewuste schuld en schaamte sterker zouden voorspellen voor bredere geestelijke gezondheidsindicatoren zoals depressie en angst. Ze verwachtten dat op het lichaam gerichte schuld en schaamte beter zouden voorspellen voor geestelijke gezondheidsuitkomsten, specifiek voor de evaluaties van mensen van hun fysieke zelf (d.w.z., zelfwaardering en symptomen van verstoorde eetgewoonten). In plaats daarvan vonden de onderzoekers consistent bewijs dat op het lichaam gerichte schuld en schaamte een krachtigere rol speelden in het voorspellen van geestelijke gezondheidsuitkomsten dan algemene maten van schuld en schaamte.

Lichaamsschaamte Is Een Sterke Voorspeller Van Slechte Geestelijke Gezondheid
Lichaamsschaamte Is Een Sterke Voorspeller Van Slechte Geestelijke Gezondheid

Vergeleken met de algemene maat van schaamte, voorspelde lichaamsgerelateerde schaamte sterker depressie, angst, eetpathologie, zelfwaardering en florerenschuld. Lichaamsgerelateerde schuld toonde hetzelfde patroon. (De richting van de link met lichaamsschaamte/schuld was omgekeerd voor zelfwaardering en floreren. Meer lichaamsschaamte of lichaamsschuld voorspelde lagere zelfwaardering en minder floreren.)

Met andere woorden, op het lichaam gerichte schaamte en schuld lijken bijzonder krachtig te zijn als het gaat om het voorspellen van geestelijke gezondheidsuitkomsten. Hoe je je voelt over het uiterlijk van je lichaam is sterk gerelateerd aan je gevoel van eigenwaarde, dus misschien is het niet verrassend dat je slecht voelen over je uiterlijk zo sterk voorspellend is voor angst en depressie. De onderzoekers speculeerden dat op het lichaam gerichte schuld en schaamte bijzonder potentieel kunnen zijn vanwege de extreme nadruk op uiterlijk in onze cultuur. Deze nieuwe bevindingen zijn een herinnering dat problemen met het lichaamsbeeld serieus genomen moeten worden, omdat ze een diepgaand negatief effect kunnen hebben op zowel de geestelijke als de fysieke gezondheid.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het ajb met je netwerk!
95690cookie-checkLichaamsschaamte is een sterke voorspeller van slechte geestelijke gezondheid

VOLG ONS OP FACEBOOK

volg onze pagina en mis geen enkel bericht meer!

WAT LEUK DAT JE HIER BENT!

Zou je ons ajb ook willen volgen/liken?

sluit venster
Scroll naar boven