9 Tips om brandstof te besparen

Vond je dit een leuk artikel? Deel het ajb met je netwerk!

Ik weer niet hoeveel jaren het wel niet geleden is, maar de overheid heeft flink wat geld in de campagne ‘Her nieuwe rijden’ gestoken. Tot nu toe met maar weinig succes, gezien de brandstof, stikstof en milieucrisis..

Eén van de spotjes van de campagne uit 2008

Toch willen we je graag nog een aantal tips geven (naast het kopen van een elektrische auto) om zuiniger te rijden.

Inhoud

 1. Rijd voorzichtig & relaxed en gebruik cruise control
 2. Vervang je autobanden regelmatig en houd ze op spanning
 3. Vermijd start- en stilstandsverkeer
 4. Gebruik minder vaak de airco
 5. Verminder het gewicht van je auto
 6. Koop de juiste olie
 7. Schakel op tijd over op een de juiste versnelling
 8. Doe de ramen dicht in plaats van de airconditioning aan
 9. Controleer je luchtfilters regelmatig

Rijd voorzichtig & relaxed en gebruik cruise control

COCKPIT, STEERING, DASHBOARD

Door rustiger (geen plankgas dus!) te rijden bespaar je brandstof omdat je motor minder energie verbruikt. Hierdoor kun je meer kilometer per liter brandstof afleggen. Het is belangrijk om rustig te accelereren en te decelerateren. Vermijd het hard optrekken en afremmen, wat veel brandstof verbruikt. Probeer ook zo veel mogelijk het gaspedaal lichtjes te houden, zodat je motor in een hogere versnelling \kan lopen. Op de snelweg probeer je zo dicht mogelijk bij de maximumsnelheid te blijven, zodat je motor minder energie verbruikt. Ook het vermijden van lange klimmetjes en het gebruik van het cruise control systeem kan helpen om brandstof te besparen.

Cruise control maakt het mogelijk om uw voertuig op een constante snelheid te houden, waardoor u minder brandstof gebruikt. Door de constante snelheid kunnen luchtweerstand en motorkracht worden verminderd, waardoor er minder brandstof wordt verbruikt. Om cruise control te gebruiken, moet u eerst de cruise control-knop op het stuurwiel vinden. Zodra u deze hebt gevonden, kunt u deze indrukken om de cruise control in te schakelen. Vervolgens moet u de snelheidsknop op het stuurwiel gebruiken om de gewenste snelheid in te stellen. Als u meer dan de ingestelde snelheid wilt gaan, kunt u de accelereerknop gebruiken. Als u minder snel wilt gaan, kunt u de remknop gebruiken. Als u klaar bent met het gebruik van cruise control, drukt u opnieuw op de cruise control-knop om deze uit te schakelen.

Vervang je autobanden regelmatig en houd ze op spanning

BUNCH OF TIRES

Brandstofbesparing door het vervangen van autobanden betekent dat uw auto minder weerstand tegen het wegdek heeft. Als uw banden niet goed opgepompt zijn of versleten, heeft uw auto meer kracht nodig om te bewegen, waardoor de brandstofverbruik stijgt. Door regelmatig uw banden te vervangen, zorgt u ervoor dat uw auto zo efficiënt mogelijk brandstof verbruikt, waardoor uw autoritten goedkoper worden.

Om uw banden te vervangen, moet u eerst uw bandenmaat controleren om er zeker van te zijn dat u de juiste banden krijgt. Als uw banden te klein of te groot zijn voor uw auto, zal de wegligging minder optimaal zijn en zal de brandstofverbruik ook toenemen. Daarnaast moet u ook de bandenspanning beoordelen om ervoor te zorgen dat het op de juiste spanning staat. Als de bandenspanning te hoog of te laag is, kan dit ook leiden tot hogere brandstofverbruikskosten. Als u de bandenmaat en de bandenspanning hebt gecontroleerd, kunt u de banden vervangen. Houd er rekening mee dat als u de banden zelf vervangt, u de juiste gereedschappen moet gebruiken en de juiste technieken moet hanteren om problemen te voorkomen. Als u twijfelt, kunt u altijd een professionele monteur raadplegen voor advies.

Vermijd start- en stilstandsverkeer

CARS ON ROAD DURING DAYTIME

Door start- en stilstandsverkeer te vermijden, kunt u brandstof besparen omdat het energie vereist om een auto in beweging te krijgen en stil te zetten. Het is veel zuiniger om een auto in een vloeiende beweging te houden. U kunt brandstof besparen door vooruit te denken en te anticiperen op het verkeer voor u. Probeer bijvoorbeeld de snelheid op de weg te verhogen of te verlagen als uw auto zich in een file bevindt. Plan ook het verkeer zodat u geen stoplichten hoeft te passeren. Als u eenmaal in beweging bent, vermijd dan het rode licht. Als u niet kunt stoppen, vermijd dan hard remmen, wat ook brandstof kan verspillen.

Door start- en stilstandsverkeer te vermijden, bespaar je brandstof omdat je minder vaak moet versnellen en remmen. Dit betekent dat je minder brandstof verbruikt en dus koolstofdioxide uitstoot. Om start- en stilstandsverkeer te vermijden, kun je een aantal verschillende strategieën gebruiken:

 • Plan je route zorgvuldig. Probeer zo veel mogelijk rechte lijnen en vlakke wegen te nemen, waar je de auto constant op dezelfde snelheid kunt laten rijden.
 • Probeer te voorspellen wat er voor je gebeurt. Kijk naar de verkeerslichten en andere voertuigen om te bepalen wanneer je moet versnellen of remmen.
 • Zorg ervoor dat je auto goed onderhouden wordt. Een goed onderhouden auto reageert sneller op versnellen en remmen.
 • Rij rustig. Probeer je constante snelheid zo hoog mogelijk te houden en zo min mogelijk te remmen.
 • Zorg ervoor dat je auto in goede conditie is. Een goed onderhouden auto heeft meer vermogen en verbruikt minder brandstof.

Verminder het gewicht van je auto

GREEN AND BROWN DROP-SIDE TRUCK NEAR GRAY BUILDING

Door het gewicht van je auto te verminderen, verbruik je minder brandstof omdat het makkelijker is voor de motor om de auto voort te stuwen. Er zijn verschillende manieren om het gewicht van je auto te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld lichte materialen zoals aluminium, koolstofvezel of plastic gebruiken in plaats van staal. Verwijder ook alle overbodige onderdelen of items die je niet nodig hebt, zoals extra gereedschap, luidsprekers of andere accessoires. Vergeet je kofferbak niet, hier ligt vaak de meeste onzin in. Als je het gewicht van je auto echt wilt verminderen, kun je ook overwegen om een kleinere motor te installeren.

Om overbodige spullen uit uw auto te verwijderen, kunt u een inventaris maken van alles wat u in uw auto heeft en bepalen of het echt noodzakelijk is dat u het meeneemt. Als u bijvoorbeeld veel gereedschap in uw auto heeft, kunt u wellicht een kleine gereedschapskoffer meenemen in plaats van al het losse gereedschap. U kunt ook wat gewicht verliezen door de achterbank te verwijderen als u die niet nodig heeft.

Gebruik minder vaak de airco

TIME LAPSE PHOTOGRAPHY OF MAN RIDING CAR

Het gebruik van airconditioning verbruikt extra brandstof omdat de motor meer vermogen nodig heeft om de compressor te draaien. Om brandstof te besparen door airconditioning niet te gebruiken, kun je een aantal dingen doen, zoals:

 • Houd ramen en luchtroosters gesloten.
 • Gebruik een ventilator om de luchtcirculatie te verbeteren.
 • Gebruik hittebestendige stoffen, zoals lichtere stoffen, om je auto koel te houden.
 • Park de auto in de schaduw.
 • Gebruik zonnewerend glas om de warmte buiten je auto te houden.
 • Gebruik zonwering om het interieur van je auto te beschermen tegen direct zonlicht

Gebruik de juiste olie

MAN REFILLING MOTOR OIL ON CAR ENGINE BAY

Het gebruik van de juiste olie in je auto helpt om je brandstofgebruik te verminderen omdat de juiste olie efficiënter verbrandt dan andere olie. Dit betekent dat er minder energie nodig is om de motor te laten draaien. Om de juiste olie voor je auto te gebruiken, is het belangrijk om de eigenarenhandleiding te raadplegen om te weten welke olie je moet gebruiken. Controleer ook de leeftijd van de olie om er zeker van te zijn dat je olie niet verouderd is. Ververs de olie regelmatig volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Schakel op tijd over op een de juiste versnelling

BLACK AND BROWN NISSAN STEERING WHEEL

Ja, het heeft met toerental te maken. Door op tijd te schakelen kunt u het toerental laag houden en zo de motor efficiënter laten draaien. Hierdoor wordt er minder brandstof verbruikt. Door te schakelen voordat het toerental te hoog wordt kan brandstof worden bespaard. Ook kan het schakelen bij lage toerentallen bijdragen aan een lager verbruik.

Doe de ramen dicht in plaats van de airconditioning aan

BLACK VEHICLE INTERIOR VIEW

Door de ramen dicht te houden tijdens het rijden, helpt u de luchtstroom in de auto te verminderen. Dit betekent dat er minder energie nodig is om de auto voort te stuwen. Dit resulteert in minder brandstofverbruik, waardoor u geld en brandstof bespaart.

Controleer je luchtfilters regelmatig

WHITE AND RED INDUSTRIAL MACHINE

Controleren van de luchtfilter in uw auto helpt uw brandstofverbruik te verminderen omdat het ervoor zorgt dat de motor gemakkelijker toegang heeft tot verse lucht, waardoor de motor efficiënter kan werken. Om te controleren of uw luchtfilter schoon is, moet u deze verwijderen en goed bekijken. Als het filter zichtbaar vuil of verstopt is, moet u een nieuw filter kopen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het ajb met je netwerk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

ONTVANG DE EINDUITSLAG

Lid worden van onze club krijg je zeker geen spijt van! Ontvang als eerste de uitslagen, breaking nieuws, exclusieve content en veel meer.

15856

Zo verloten we regelmatig goodies van onze partners!

VOLG ONS OP FACEBOOK

volg onze pagina en mis geen enkel bericht meer!

VOLG ONS OP FACEBOOK

volg onze pagina en mis geen enkel bericht meer!

Scroll naar boven