Het gras is altijd groener aan de overkant. Mensen die op koude plekken wonen klagen vaak over dat ze warme zomers willen. En aan de andere kant heb je altijd mensen op warme plekken die graag zouden willen dat ze op koudere plekken zouden leven.
Iedereen die in een warm deel van de wereld heeft gewoond weet dat de zomer soms onverdraaglijk kan zijn. Mensen uit andere delen van de wereld willen vaak deze hitte, maar zouden dit nooit langer dan een paar uur kunnen trekken. Het is het soort hitte waarbij je alleen maar thuis voor de airco kunt zitten.
Maar stel je eens voor dat je geen airco of ventilator hebt, en het zo heet is dat je zelfs niet eens in de schaduw kunt zitten.
Helaas is dit in veel delen van de wereld de realiteit. Bangladesh is één van deze landen – gigantisch heet, en met een groot deel van de bevolking dat zonder elektriciteit leeft. Maar nu kan een simpele uitvinding wonderen verrichten voor dit grote probleem, en duizenden mensen uit hun lijden verlossen.
In het dropje Daulatdia, Rajbari, Bangladesh zijn er 28.000 mensen die zonder elektriciteit in kleine hutjes leven. De zomers zijn erg heet in Bangladesh met temperaturen van 45 graden Celsius – dus je kunt je wel voorstellen hoe deze mensen deze hitte ervaren.
Grey Dhaka, een tak uit Bangladesh van een Amerikaanse multinational gespecialiseerd in adverteren en marketing activiteiten genaamd Grey Group, heeft een erg slimme en simpele oplossing gevonden: ’s werelds eerste airco zonder elektriciteit, gemaakt van karton en plastic flessen.
Je zou er zelf één kunnen maken, het enige wat je nodig hebt is een groot stuk karton, waar je gaten in maakt. Verder heb je nog plastic flessen nodig die je in tweeën snijd. Vervolgens stop je die flessen in de gaten en hangt dit voor je raam.
De logica hierachter is dat de hete lucht, het grote uiteinde van de fles ingaat en dan samengeperst de andere kant van de fles verlaat. Dit zorgt ervoor dat de lucht iets kouder wordt dan dat het erin ging.
Bekijk hieronder de video, en kom meer te weten over dit geweldige project dat de kwaliteit van miljoenen levens kan verbeteren:
https://youtu.be/oSbZWNk84F4